fbpx

Je bent dol op je werk, draait verschillende soorten diensten en geniet van de vrijheid die je hebt als ZZP’er in de zorg. Maar die vaccinatie, daar ben je nog niet helemaal over uit. Er wordt ons een ‘sociale druk’ opgelegd om ons te laten vaccineren, maar wat als je daar niet mee wil instemmen? Is er dan nog wel plek voor je over een tijdje? En mag je geweigerd worden zonder vaccinatiebewijs? OvA Zorg heeft dit voor je onderzocht!

Welke ZZP’er in de zorg krijgt een vaccinatie aangeboden?

Inmiddels heeft iedere volwassen Nederlander een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren. Voor zij een reguliere uitnodiging kregen zijn er al flink wat beroepsgroepen geweest die een vaccinatie aangeboden hebben gekregen, met name in onze branche. Als ZZP’er in de zorg ligt dit vanzelfsprekend anders, je hebt namelijk geen vaste werkgever. Sommige zelfstandigen hebben vanuit opdrachtgevers de mogelijkheid gekregen zich in een vroegtijdig stadium te vaccineren, anderen niet.

Toch heerst er nog veel onduidelijkheid. Wat zijn de mogelijke bijwerkingen op de lange termijn? Dat is een vraag die onder andere op het internet regelmatig weer de kop opsteekt. Zeker voor mensen in de zorg komt het erg dichtbij.

Niets is verplicht

Dat werkgevers en opdrachtgevers je als medewerker een vaccinatie aan moeten bieden, en als ZZP’er in de zorg aan kunnen bieden, betekent niet dat je deze aan moet nemen. Het is niet verplicht om jezelf te laten vaccineren. Iedereen staat in zijn of haar recht om een vaccinatie tegen het coronavirus te weigeren. Het kan echter wel vervelende gevolgen hebben voor de ZZP’er in de zorg. En dat is vervelend, het kan je keuze namelijk beïnvloeden. We zien regelmatig mensen voorbijkomen die zichzelf afvragen of je dan nog wel vrij bent in je keuze. Dat laten we aan jou over.

Omdat de eerste vaccinatie pas op 6 januari werd gezet, en niet alle Nederlanders volledig gevaccineerd zijn, is het ten tijde van schrijven nog niet duidelijk wat opdrachtgevers doen wanneer zij de keuze krijgen tussen een gevaccineerde en niet-gevaccineerde ZZP’er in de zorg. Wel kunnen zij beslissen om niet met je in zee te gaan wanneer bekend is dat je niet gevaccineerd bent, maar er is een grote maar.

Opdrachtgever mag niet vragen naar vaccinatie(bewijs)

In hoeverre moet jij je zorgen maken als ZZP’er in de zorg die het niet ziet zitten om zichzelf te laten vaccineren? Eigenlijk is het antwoord daarop simpel: niet. Een korte research ronde brengt ons op de website van de rijksoverheid. Zij schrijven:

‘’U mag niet aan uw werknemers vragen of ze zijn gevaccineerd. U mag ook niet vragen om een vaccinatiebewijs. Dit mag niet door hun privacy. Informatie over vaccinatie is een gegeven over de gezondheid van die persoon. Gegevens over gezondheid zijn volgens de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) bijzondere persoonsgegevens.’’

*Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Het is dus per wet verboden om te vragen naar iemand zijn of haar vaccinatie en het bijbehorende vaccinatiebewijs. Dit betekent ook direct dat je contract met een opdrachtgever niet mag worden opgezegd in verband met het niet vaccineren of dat de opdracht stop mag worden gezet om dezelfde reden.

Betekent dit dat je nergens rekening mee hoeft te houden?

Wij vinden dat iedereen zelf moet kunnen beslissen of hij of zij gevaccineerd wil worden of niet. Daar hebben we geen mening over, maar het is wel goed om erover na te denken. Niet alleen op persoonlijk gebied, maar ook wanneer het aankomt op je werk als ZZP’er in de zorg. Denk goed na, zorg dat je de juiste informatie hebt verzameld en baseer daar je keuze op.

Je weet nu in ieder geval dat een opdrachtgever niet mag vragen of je gevaccineerd bent of vragen naar je vaccinatiebewijs. Heb je vragen over deze kwestie? Dan raden we je aan met een specialist contact op te nemen. Denk bijvoorbeeld aan een juridisch adviseur.

ZZP’ers in de zorg beschikbaar op ons platform

Ben jij werkzaam bij een zorgorganisatie en maken jullie geregeld gebruik van een ZZP’er in de zorg? Dan zit je bij ons goed. Op ons platform maak je de zoektocht naar hardwerkende zorgprofessionals een stuk eenvoudiger. Honderden zelfstandigen hebben zich ingeschreven bij OvA Zorg, wij bemiddelen tussen jullie organisatie en de zelfstandige zorgprofessional.

Jezelf aanmelden als zorgorganisatie en de zoektocht naar hardwerkende ZZP’ers vereenvoudigen? Bel direct naar 085 0470 900 of mail naar info@ovazorg.nl!