fbpx

Al jaren zien we een stijgend aantal ZZP’ers in de zorg. Waar in 2009 nog bijna niemand van de term had gehoord, heeft iedereen binnen de zorg nu wel te maken gehad met zelfstandigen. Maar hoe is dat gekomen? Wat zijn de voordelen voor iemand die zelfstandig werkt? En hoe kunnen organisaties daar slim op inspelen? Eigenlijk is het antwoord simpel: meebewegen met de trend. Speel op trends in, denk met (flexibel) personeel mee en werk samen met andere organisaties. Op die manier maak je het voor jezelf en de zelfstandige zorgprofessionals die je inschakelt gemakkelijker.

Variatie als ZZP’er in de zorg

Een van de grootste drijfveren om als ZZP’er in de zorg aan de slag te gaan is de variatie. Geen dag is hetzelfde. Dat is het in de zorg sowieso al niet, maar wie voor meerdere opdrachtgevers werkt raakt nooit uitgekeken. Nieuwe uitdagingen, collega’s en cliënten maken het werk leuk en uitdagend. Ook geven ZZP’ers aan dat zij minder te maken hebben met ‘alledaagse’ werkzaamheden zoals iemand in vast dienstverband.

Minder afvinklijstjes, meer kwalitatieve zorg kunnen leveren. Daar zijn zij voor opgeleid. Niet voor het administratieve werk wat wel bij de werkzaamheden hoort wanneer men in vast dienstverband gaat werken. Om deze reden zien we vooral bij oudere generaties een flinke verschuiving van vast dienstverband naar een leven als zelfstandige zorgprofessional. Deze mensen hebben ervaring, willen vrijheid en flexibiliteit.

Instappen steeds gemakkelijker

Waar het aantal ZZP’ers in de zorg aanzienlijk groeit, groeit het aantal gerelateerde bureaus vanzelfsprekend mee. Deze bemiddelingsbureaus sporen onder andere jongeren op sociale media en andere kanalen aan om ook te gaan werken als ZZP’er. Door de grote vraag naar zorgpersoneel is er van onzekerheid geen sprake. Wie wil werken, kan werken.

Dat was een groot struikelblok voor de eerste twijfelaars in het vorige decennium. Om een vast dienstverband op te geven voor vrijheid, daar dacht men anders over. Inmiddels zijn de tijden veranderd en lijkt daar voorlopig geen verandering in te komen. ZZP’er in de zorg zijn geeft vrijheid, biedt mogelijkheden en is in trek.

Flexibiliteit als ZZP’er in de zorg

Een andere belangrijke reden is het in eigen beheer kunnen houden van de agenda. Een zelfstandige zorgprofessional bepaalt zelf of en wanneer hij of zij werkt. De zorgprofessionals die bij OvA Zorg zijn aangesloten kijken in de app wanneer er mogelijkheden zijn om te werken, plannen en beslissen zelf wanneer zij een dagje vrij willen. Of weekend, dat kan natuurlijk ook. Voor vakanties geldt hetzelfde. Men hoeft geen rekening te houden met het rooster van de werkgever en kan zelf van alles inplannen met vrienden of familie.

Gaan en staan waar je wil, zelf kunnen bepalen waar en met wie je werkt en veel werkgelegenheid. Dat zijn de factoren die een grote rol spelen in het groeiend aantal ZZP’ers in de zorg. Het flexibeler willen leven kent nadelen maar vooral veel voordelen, zowel voor de zelfstandige zorgprofessional zelf als organisatie. De verwachting is dat het aantal ZZP’ers in de zorg toe zal nemen. Zeker omdat de jongere generatie opgroeit met de gedachtegang dat flexibeler werken kansen biedt.

Hoe kunnen opdrachtgevers daarop inspelen?

Lang werd er gemopperd door organisaties. Zelfstandige professionals zijn een stuk duurder dan vast personeel, een band opbouwen zou niet mogelijk zijn en er kleven meer nadelen aan voor de werkgever. Toch is er een omslagpunt geweest binnen de zorg. Iets wat niet weggaat, kunnen we maar beter omarmen. Kijken hoe we daarmee om moeten gaan.

Als organisatie zijnde is het belangrijk dat er goede afspraken worden gemaakt met de ZZP’er in de zorg. Zorg er ook voor dat deze afspraken zwart-op-wit staan, zo worden conflicten in de toekomst vermeden.

Daarnaast bieden ZZP’ers in de zorg ook kansen voor organisaties. Met een wereldwijd virus dat in 2019 plotseling ontstond werd maar duidelijk hoe onzeker alles kan zijn. Aan vast personeel zit je vast, ook wanneer zij ziek zijn of om een andere reden een tijd niet kunnen werken. Er moet worden doorbetaald. Kan de zelfstandige zorgprofessional niet werken? Dan hoeft er ook niet te worden betaald. No cure, no pay. Maar er zijn meer voordelen.

Bijvoorbeeld die vastigheid waar we het over hadden, ook daar kan over worden nagedacht. Het vergt alleen wat creativiteit. Als er een ZZP’er in de zorg is die perfect aansluit op de wensen van een organisatie kan men vragen of deze voor langere tijd op zzp-basis wil blijven werken. Zo behoudt de zelfstandige zijn of haar zelfstandigheid en flexibiliteit en kan de organisatie vertrouwen op de kwaliteitszorg die diegene met zich meebrengt.

OvA Zorg verbindt zelfstandige zorgprofessionals met jouw organisatie

Ben jij werkzaam bij een zorgorganisatie en regelmatig op zoek naar ZZP’ers in de zorg? Dan zit je goed bij OvA Zorg. Wij bemiddelen tussen zelfstandigen en organisaties. Met meer dan tien jaar ervaring binnen de zorg weten wij wat organisaties nodig hebben. Met honderden aangesloten ZZP’ers in de zorg hebben wij het flexibele personeel dat organisaties verder helpt.

Jezelf aanmelden als zorgorganisatie en de zoektocht naar hardwerkende ZZP’ers vereenvoudigen? Bel direct naar 085 0470 900 of mail naar info@ovazorg.nl!