fbpx

Tips voor zzp’ers in de zorg nu de maatregelen worden versoepeld!

Overal in Nederland is men vrolijk, opgelucht en vooral blij. Er werd van de week aangekondigd dat de maatregelen grotendeels versoepeld worden. Dat betekent eindelijk weer zonder problemen een avondje uit met vrienden, naar een feestje en geen rekening meer hoeven houden met het maximumaantal gasten. Maar dat heeft ook andere gevolgen.

In de zorg zullen de meeste maatregelen ook versoepeld worden of zelfs verdwijnen. Dat heeft invloed op de manier waarop zzp’ers in de zorg omgaan met kwetsbaren. De zorg wordt weer wat menselijker, we hebben het meermaals voorbij horen komen. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden, die bespreken we in deze blog.

Tips voor zzp’ers in de zorg met versoepeling coronaregels

Ben je zzp’er in de zorg? Dan kom je vaak in aanraking met kwetsbaren. Alhoewel de regels worden versoepeld, is de isolatie na een besmetting nog steeds van kracht. En juist die kan voor problemen zorgen. Cliënten met psychische problemen hebben baat bij dagelijks contact met begeleiders. Wanneer dat wegvalt, kunnen zij hinder ervaren. Dit kan resulteren in driftbuien of bijvoorbeeld agressie. Iets wat je wil voorkomen.

Met de onderstaande tips wordt het net wat eenvoudiger goede zorg te verlenen.

Tip 1: houd het zo ‘menselijk’ mogelijk

Hoe lastig het ook is, probeer ervoor te zorgen dat cliënten niet veel van de versoepelingen merken. Misschien hebben zij niet eens door dat er versoepelingen aangekondigd zijn. Je hoeft dit bij deze personen niet expliciet te vermelden. Zij hebben daar geen baat bij. Houd het verder zo menselijk mogelijk. Daarmee bedoelen we het in stand houden van gewoontes.

Heb je met cliënten te maken die wél op de hoogte zijn van de versoepelingen en deze ook begrijpen? Neem hen dan apart en bespreek het met ze.

Tip 2: Ga in gesprek

Een cliënt of patiënt heeft een eigen mening. Het is belangrijk dat je achter die mening komt. Zoals we bij de eerste tip aangaven, kun je mensen die zich bewust zijn van de versoepelingen apart nemen. Ga eens met hen in gesprek. Vraag hoe zij zich bij de versoepelingen voelen, wat het volgens hen voor hen betekent en of ze ergens tegenop zien.

Jullie kunnen samen afstemmen wat de ander prettig vindt. Hoe wil diegene benaderd worden wanneer er iets verandert? Wat doen we in situatie X? En wat als er iets anders voorvalt? Na dat gesprek is het zowel voor jezelf als voor de ander helder. Geen problemen, wel duidelijkheid. Dat wil je als zzp’er in de zorg.

Tip 3: Plan weer activiteiten in!

Wanneer er weer wat meer mogelijk is, moeten we daar natuurlijk gebruik van maken. Na bijna twee jaar niet weg te zijn geweest, kunnen jullie eindelijk weer wat ondernemen. Ga met de cliënten naar de lokale winkel toe of verzin iets anders waardoor de dagbesteding wat leuker wordt. Een wandeling met andere bewoners wordt ook weer mogelijk zonder de anderhalve meter maatregel. Ideaal! 

Tip 4: Benut de mogelijkheden

De versoepelingen van de coronaregels brengen meer mogelijkheden met zich mee. Zoals je in de derde tip hebt kunnen lezen, vervalt de anderhalve meter maatregel. Een regel waar we de afgelopen twee jaar constant aan werden herinnerd. In de winkel, op straat, kantoor, waar je ook kwam, er moest afstand worden gehouden van elkaar. Dat komt ten einde. Mondkapjes zijn niet meer nodig, de anderhalve meter maatregel vervalt.

Dat betekent dat cliënten eindelijk weer samen leuke dingen kunnen doen. Geen rekening meer houden met moeilijke regeltjes, gewoon genieten. Maak dat dan ook mogelijk. Dat is je taak als zzp’er in de zorg. Laat ze gezellig samen eten, speel wat spelletjes en geniet vooral.

Wil je ZZP’er in de zorg worden? Meld je snel aan!

Het leven als zzp’er in de zorg is geweldig. Zowel voor jezelf als voor de organisaties waarvoor je werkzaam bent. Zij hebben geen omkijken naar bijkomende kosten én kunnen rekenen op jouw expertise. Jij kunt op jouw beurt weer zelf beslissen waar, wanneer en met wie je werkt. Meer vrijheid en afwisseling. Daarnaast kun je een netwerk opbouwen waar je echt wat aan hebt.

Wil jij na het lezen van de bovenstaande tips ook als zzp’er in de zorg aan de slag? Dat begrijpen we goed! We hebben goed nieuws voor je: dat kan geregeld worden. Als uitzendbureau verbinden we zzp’ers in de zorg met de juiste opdrachtgevers. Wij zorgen voor de leuke opdrachten, jij zorgt voor de leuke werkdag.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Schrijf jezelf direct in als zzp’er in de zorg!